Kar-Gök Gürültüsü-Yağmur-Dolu hep birlikte 24.01.2022'de Türkiye'de neden görüldü?

 

Kar-Gök Gürültüsü-Yağmur-Dolu hep birlikte 24.01.2022'de Türkiye'de neden görüldü? Bu sorunun cevabını bulabilmek için halk sağlığı uzmanlık öğrencilerimizle okumalar yapalım dedik. İlk ürün sevgili Pelin Bilgin Kahveci'den geldi.


Halk Sağlığı Uzmanları mutlaka meteorolojik verileri okuyabilmeli, iklim değişikliğinin sağlık etkileri açısından değerlendirebilmeli ve sağlığın iklim belirleyicileri olarak analiz edebilmelidir.

Hepimize sağlıklı ve güvenli günler dilerim.

Prof.Dr.E.Didem Evci Kiraz, 25.01.2022


 

 


Araş. Gör. Dr. Pelin BİLGİN KAHVECİ

 

‘’Thundersnow’’ ‘’Kar fırtınası’’

                En şiddetli kar fırtınalarına bile keyifli bir manzara eşlik ederken, bazen gök gürültüsü ve şimşek bu sessizliği bozar.

                Genellikle gök gürültüsü ve şimşek oluştuğunda yağışın ana formu yağmur olması beklenir. Ancak gök gürültülü ve şimşekli bir havada yağmur değil kar olması ‘’Thundersnow’’ ‘’kar fırtınası’’ olarak adlandırılır.  Kar fırtınası olarak adlandırılan bu olağan dışı fırtınalar çok nadir olarak meydana gelir (1).

Yüzeydeki sıcak hava, donma noktasının altındaki havaya yükseldiğinde, triboelektrikleşme adı verilen bir süreç meydana gelir. Triboelektrifikasyon, elektrik yükünde bir fark yaratan parçacıklar arasındaki sürtünmedir. Gök gürültülü fırtınalar içindeki havada birbiriyle çarpışan parçacıkların bir kısmı buz kristalleridir. Buz kristalleri birbiriyle çarpıştığında elektron kaybederek pozitif yüklü hale gelirler. Bu fırtınalı havanın alt tabakalarında daha nemli yağışta ise daha fazla elektron kazanılır ve bu da negatif yüklü olmasına neden olur. Bu iki yük yeterince büyüdüğünde bir dengesizlik oluşur. İki farklı yüklü bölgenin bir kez daha eşitlenmesi için ise yıldırım meydana gelir (2).

                Kar fırtınaları aşırı rüzgarlı olabilir. Bunun nedeni, en düşük hava basıncının fırtınanın merkezinde meydana gelmesidir. Bu düşük hava basıncı vakumu taklit eder ve çevresinden hava çeker (3).

                Peki normalde gökgürültülü şimşek çakması olayı genellikle yağmurlu havalarda beklenirken niçin özellikle son yıllarda karlı havalarda görülme sıklığı arttı? Bu sorunun bu aşırı hava olaylarının meydana gelmesinde insan elinin katkısı olduğu düşüncesi yer almakta.

2 Ocak 2022 de Washington’da kar fırtınası beş kişinin ölümüne neden olurken, 850.000 hanenin elektiği kesildi (4). 5 ocak 2022’de İngiltere’de gök gürültülü kar yağışı uyarısı yapıldı ve bu durumun elektrik kesintisine ve ulaşımın akmasına neden olabileceği bildirildi (5). Met Office, İskoçya, Galler ve Kuzey İngiltere'de 6-7 Ocak 2022 tarihlerinde izole gök gürültülü fırtınalardan kaynaklanan yıldırım çarpmaları ve en yüksek yere 10 cm'ye varan kar yağışı da dahil olmak üzere tehlikeli hava koşulları için üç sarı uyarı yayınladı (5). Ülkemizde de 24 Ocak 2022’de İstanbul’da gök gürültülü kar yağışı yaşanması vatandaşları hayrete düşürmüştür (6).

                Analizlere Göre Son 20 Yılda Aşırı Hava Koşullarından 480.000 Kişi hayatını kaybetmiştir. CBS News'in bir güncellemesine göre: “İklim değişikliğinin insanlığa yönelik doğrudan tehdidine ilişkin yeni bir değerlendirmeye göre, son 20 yılda aşırı hava olaylarıyla bağlantılı doğa kaynaklı afetlerde yaklaşık yarım milyon insan öldü. Fırtınalar, sel ve sıcak hava dalgaları gibi iklimle ilgili felaketlerin ölüm yükü, ezici bir çoğunlukla gelişmekte olan ülkeler tarafından karşılanmaktadır. Neredeyse bu yıl pandemi nedeniyle düzenlenen İklim Uyum Zirvesi'nin başlangıcında, düşünce kuruluşu Germanwatch, bu felaketlerin bu yüzyılda küresel ekonomiye 2.56 trilyon dolara mal olduğunu hesaplamıştır (7).

1.       https://letstalkscience.ca/educational-resources/stem-in-context/thundersnow-winter-thunderstorms

2.       https://www.sciencenewsforstudents.org/article/explainer-what-thundersnow

3.       https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2018JD028839

4.       https://www.theguardian.com/news/2022/jan/08/thundersnow-rain-extreme-weather-us-australia-and-malaysia

5.       https://www.theguardian.com/uk-news/2022/jan/05/uk-weather-thundersnow-to-fall-from-thursday-warns-met-office

6.       https://www.cnnturk.com/turkiye/kar-yagarken-gok-gurlemesi-neden-olur-kar-yagarken-gok-gurler-mi-kar-yagarken-gokgurultulu-simsek-cakmasinin-sebebi-nedir

7.       https://www.aerisweather.com/blog/2021/01/28/using-lightning-to-track-thunder-snow-480000-people-killed-by-extreme-weather-last-20-years/

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şehir (City) ile Kent (Urban) arasındaki fark nedir? COVID-19 için önemi nedir?

Sokakta Yaşayan Evsiz İnsanlar İçin Geçici Rehber