COVID-19 salgını meydana gelmeden önce: Plan, COVID-19 salgını sırasında: Hareket, COVID-19 salgını sona erdikten sonra: Takip, Hazırlık Kaynakları





Evinizi Hazırlayın


Çeviri ve Çeviri Düzenleme: Araş. Gör. Dr. Esra Çelik,
                                                                    Araş. Gör. Dr. Ezgi Çamlık
                                 Prof.Dr.E.Didem EVCİ KİRAZ

Bu geçici rehber, Coronavirus Hastalığı 2019 (COVID-19) hakkında şu anda bilinenlere dayanmaktadır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bu geçici rehberi ek bilgi elde edildikçe ve gerektiğinde güncelleyecektir.









Bu geçici rehber, Birleşik Devletler'deki hane halkının koronavirüs hastalığı 2019'un (COVID-19) toplum yayılımına ilişkin planlanmalarında yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hane halkını, toplumlarında COVID-19 salgını olasılığına karşın, hazırlıklı olmaya teşvik etmektedir.

COVID-19'a yeni bir virüs neden olmaktadır.
Bulaşıcılığı, şiddeti ve hastalığın diğer özellikleri hakkında öğrenilecek çok şey vardır. Herkesin bu halk sağlığı tehdidine karşı hazırlıklı olmasına yardımcı olmak istiyoruz.



Bu rehberde yer alanlar

·         COVID-19 salgını meydana gelmeden önce: Plan
·         COVID-19 salgını sırasında: Hareket
·         COVID-19 salgını sona erdikten sonra: Takip
·         Hazırlık Kaynakları







Toplumunuzda Covıd-19 Salgını Meydana Gelmeden Önce: Plan

COVID-19 salgını toplumunuzda uzun sürebilir. Salgının ciddiyetine bağlı olarak, halk sağlığı yetkilileri, insanları sağlıklı tutmaya, COVID-19 ile etkilenimi azaltmaya ve hastalığın yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için tasarlanmış toplumsal faaliyetler önerebilir. Yerel halk sağlığı yetkilileri, yerel durumunuza uygun önerilerde bulunabilir. Bir hane halkı planı oluşturmak, toplumunuzda COVID-19  salgını durumunda sağlığınızın ve önem verdiğiniz kişilerin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Hane halkı planınızın ayrıntılarını hane halkı üyelerinin ihtiyaçlarına ve her zaman yaptığınız işlere dayandırmalısınız.


Hane halkı eylem planı oluşturun

ü  Planınızın kapsaması gereken insanlarla konuşun. Toplumunuzda bir COVID-19 salgını meydana gelirse ne yapılacağını ve her bir kişinin ihtiyaçlarının ne olacağını tartışmak için hane halkı üyeleri, diğer akrabalar ve arkadaşlarınızla görüşün.
ü  Ciddi sorunlar ortaya çıktığında, daha yüksek risk altında olabilecekleri koruma için yöntemler planlayın. COVID-19 hastalığından kaynaklanan ciddi sonuçlar için kimlerin risk altında olabileceği hakkında sınırlı bilgi mevcut . COVID-19 hastaları için mevcut olan verilerden ve SARS-CoV- MERS-CoV gibi ilgili koronavirüslerden elde edilen verilerden, yaşlıların ve altta yatan kronik tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin daha ciddi sorunlarla karşılaşma riski olması olasıdır. İlk veriler yaşlı insanların ciddi COVID-19 hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Siz veya hane halkı üyeleriniz COVID-19 açısından yüksek risk altındaysanız, COVID-19'u düşündüren bulgularınızla ilgili sağlık durumunuzun takibi hakkında daha fazla bilgi için, lütfen sağlık uzmanınıza danışın. CDC, toplumunuzda bir COVID-19 salgını meydana gelirse, yüksek risk altında olan insanları korumaya yardımcı olacak önerilerde bulunacaktır.
ü  Komşularınızı tanıyın. Acil durum planlaması hakkında komşularınızla konuşun. Mahallenizde bir web sitesi veya sosyal medya sayfası varsa, komşulara, bilgilere ve kaynaklara erişimi sürdürmek için bu sayfaya katılmayı düşünün.
ü  Toplumunuzdaki yardım kuruluşlarını belirleyin. Bilgiye, sağlık hizmetlerine, desteğe ve kaynaklara erişmeniz gerektiğinde sizin ve hane halkınızın iletişim kurabileceği yerel kuruluşların bir listesini oluşturun. Ruh sağlığı veya danışmanlık hizmetleri, yiyecek ve diğer ihtiyaçları sağlayan kuruluşları ekleyin.
ü  Acil durum iletişim listesi oluşturun. Evinizde aile, arkadaşlar, komşular, araba kullananlar, sağlık hizmeti sunanlar, öğretmenler, işverenler, yerel halk sağlığı birimleri ve diğer toplum kaynaklarının yer aldığı acil durumda aranabilecekler listesi bulunduğundan emin olun.

İyi olan bireysel sağlık alışkanlıklarınızı uygulayın ve evde yapılabilecek faaliyetler için plan yapın

ü  Günlük koruyucu önlemleri hemen şimdi uygulayın. Evinizdeki herkese, solunum yolu hastalıklarının yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek günlük koruyucu uygulamaların önemini hatırlatın:
o   Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.
o   Tıbbi yardım almak dışında hasta olduğunuzda evde kalın.
o   Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı, burnunuzu bir mendille kapatın.
o   Sık sık dokunulan yüzeyleri ve eşyaları (ör. masalar, tezgahlar, lamba anahtarları, kapı kolları ve dolap kulpları), her gün, normal ev deterjanları ve su kullanarak temizleyin.
§  Yüzeyler kirliyse, dezenfeksiyondan önce deterjan ve su ile temizlenmelidir. Dezenfeksiyon için, Amerikan Kimya Konseyi Biyosit Kimyası Merkezi (CBC) tarafından sağlanan, Çevre Koruma Ajansı (EPA) onaylı, ortaya çıkan viral patojene karşı etkili olduğu düşünülen ürünlerin bir listesi Yeni Coronavirüs (COVID-19) Mücadele Ürünleri’nde mevcuttur. Tüm temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri için daima üreticinin talimatlarına uyun.
o   Özellikle tuvalete gittikten sonra, yemekten önce; ve öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla sık sık yıkayın. Sabun ve su mevcut değilse, en az % 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Elleriniz gözle görülür derecede kirliyse ellerinizi her zaman sabun ve suyla yıkayın.

ü  Evinizde, hasta hane halkı üyelerini sağlıklı olanlardan ayırmak için kullanılabilecek bir oda belirleyin. Mümkünse, hasta kişinin kullanması için ayrı bir banyo belirleyin. Birisi hasta olduğunda bu odaları gerektiği şekilde temizlemeyi planlayın. Evde COVID-19 olan birine nasıl bakacağınızı öğrenin.

Çocuğunuzun okul veya çocuk bakım merkezi geçici olarak kapatılırsa hazırlıklı olun

ü  Çocuğunuzun okulunda veya çocuk bakım merkezinde acil durum hareket planı hakkında bilgi edinin. Toplumunuzdaki bir COVID-19 salgını sırasında, yerel halk sağlığı yetkilileri, hastalığın yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için, geçici olarak, okulları kapatmayı önerebilir. Okul yetkilileri, çok fazla öğrenci veya personel yoksa okulu kapatmaya karar verebilir. Okullar kapanma aşamasında, sürekli eğitim ve sosyal hizmetler (öğrenci yemek programı gibi) planını anlayın. Çocuğunuzu, bir meslek okulu veya üniversiteye gidiyorsa, okulun COVID-19 salgını için planını öğrenmeye teşvik edin.

İşyerinizdeki olası değişiklikleri planlayın

İşvereninizin acil durum planı hakkında bilgi edinin. Hasta olan ya da hasta hane halkı üyelerine bakmak için evde kalması gereken çalışanlar için hastalık izni politikalarını ve tele-çalışma seçeneklerini tartışın. İşletmelerin ve işverenlerin COVID-19'a nasıl yanıt verebileceklerini ve bunun için nasıl plan yapabileceklerini öğrenin.


Toplumunuzdaki Covid-19 Salgını Sırasında: Hareket

Toplumunuzda bir salgın sırasında kendinizi ve başkalarını aşağıdaki yollarla koruyun:

ü  Ateş, öksürük ve solunum güçlüğü dahil olmak üzere COVID-19 bulgularınız ortaya çıktığında işten, okuldan ve tüm faaliyetlerden uzak, evde kalmak.
ü  Hasta olan kişilerden uzak durmak.
ü  Mümkün olduğunca başkalarıyla yakın teması sınırlandırmak (yaklaşık 6 fit).

Ev halkı planınızı hayata geçirin

ü  Yerel COVID-19 durumu hakkında bilgi sahibi olun. Halk sağlığı görevlilerinden yerel COVID-19 durumu hakkında güncel bilgi edinin. Bölgenizdeki geçici okulların kapatılmasının farkında olun, çünkü bu ailenizin her gün yaptığı şeyleri etkileyebilir.
ü  Hastaysanız evde kalın. COVID-19 bulgularınız varsa evde kalın. Hane halkı üyelerinizden biri hastaysa, COVID-19'u başkalarına yaymamak için evde kalın.
o   Çocuklarınız başkalarının bakımındaysa, bakıcıların COVID-19 bulgularını takip etmesi için uyarın.
ü  Günlük koruyucu önlemleri uygulamaya devam edin. Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı, burnunuzu bir mendille kapatın ve ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa, % 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Sık sık dokunulan yüzeyleri ve eşyaları günlük olarak normal ev tipi deterjan ve su ile temizleyin.
ü  Hasta hanehalkı üyeleri için hazırladığınız ayrı oda ve banyoyu kullanın (mümkünse). Evde COVID-19 olan birine nasıl bakacağınızı öğrenin. Yiyecek ve içeceklerinizi paylaşmaktan kaçının. COVID-19'un başkalarına yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için, varsa, hasta hane halkı üyenize evde giymek için temiz tek kullanımlık yüz maskeleri sağlayın. Hasta kişiyle gereksiz teması önlemek için hasta odasını ve banyoyu gerektiği gibi temizleyin.
o   Yüzeyler kirliyse, dezenfeksiyondan önce deterjan ve su ile temizlenmelidir. Dezenfeksiyon için, CBC tarafından sağlanan, EPA onaylı, ortaya çıkan viral patojene karşı etkili olduğu düşünülen ürünlerin bir listesi Yeni Coronavirüs (COVID-19) Mücadele Ürünleri’nde mevcuttur.   Tüm temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri için daima üreticinin talimatlarına uyun. 
ü  Telefon veya e-posta yoluyla başkalarıyla iletişimde kalın. Bir COVID-19 salgını sırasında yalnız yaşıyorsanız ve hasta olursanız, yardıma ihtiyacınız olabilir. Kronik bir hastalığınız varsa ve yalnız yaşıyorsanız, bir salgın sırasında ailenizden, arkadaşlarınızdan ve sağlık uzmanlarından sizi kontrol etmelerini isteyin. Kronik hastalıkları olan aileniz ve arkadaşlarınızla iletişimde kalın.
ü  Hane halkı üyelerinizin ruh sağlığına dikkat edin. Salgınlar, yetişkinler ve çocuklar için stresli olabilir. Çocuklar stresli durumlara yetişkinlerden farklı tepki verirler. Çocuklarınızla salgın hakkında konuşun, sakin kalmaya çalışın ve onlara güvende olduklarını hissettirin.

Düzenli çalışma programınızı değiştirmeniz gerekirse, işyerinizi bilgilendirin

ü  Programınız değişirse en kısa sürede işyerinizi bilgilendirin. Siz veya evinizdeki bir kişi COVID-19 bulgularına sahipse veya çocuğunuzun okulu geçici olarak kapatılırsa, evden çalışmayı isteyin veya izin alın.

Bir salgın sırasında çocuklarınızı korumaya yardımcı olmak için aşağıdaki adımları uygulayın

ü  Çocuğunuz / çocuklarınız COVID-19 nedeniyle hastalanırsa, çocuk bakım merkezini veya okulunu bilgilendirin. Öğretmenlerle sınıf ödevleri ve okul çalışmalarına ayak uydurmak için yapabilecekleri etkinlikler hakkında konuşun.
ü  Toplumunuzdaki okulların kapatılmasını takip edin. Okulların kapatılmasını bildiren yerel medya kaynaklarını okuyun veya izleyin. Okullar geçici olarak kapatılırsa, gerekirse alternatif çocuk bakımı düzenlemelerini kullanın.
ü  Toplumun COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için okullar kapatılırken, çocukların ve gençlerin diğer halka açık yerlerde toplanmalarını engelleyin.

Toplumunuzda Covıd-19 Salgını Sona Erdikten Sonra: Takip

Unutmayın, COVID-19 salgını uzun sürebilir. Bireyler, hane halkı ve toplumlar üzerindeki etkisi büyük olabilir. Halk sağlığı yetkilileri toplumunuzda salgının sona erdiğini belirlediğinde, evinizin planını geliştirmek için zaman ayırın. Halk sağlığı yetkilileri COVID-19 ve diğer hastalık salgınlarında planlamalar yapmaya devam ettikçe, siz ve hane halkınız da devam eden planlama çabalarında önemli bir role sahipsiniz.

Hane halkı eylem planının etkinliğini değerlendirin

ü  Öğrenilen dersleri tartışın ve not edin. COVID-19 hazırlık çalışmalarınız evde, okulda ve işte etkili miydi? Planınızda bulunan problemler ve etkili çözümler hakkında konuşun. Siz ve hane halkınız için gereken ek kaynakları belirleyin.
ü  Acil durum planlaması hakkında toplum tartışmalarına katılın. Sizin ve hane halkınız için hangi hazırlık eylemlerinin işe yaradığını başkalarına bildirin. Toplumunuzla iletişim hatlarınızı koruyun (örn. Sosyal medya ve e-posta listeleri). İyi kişisel sağlık alışkanlıklarının uygulanmasının önemini teşvik edin.
ü  Her gün önleyici eylemler uygulamaya devam edin. Hasta olduğunuzda evde kalın; öksürüklerinizi ve hapşırmalarınızı bir mendil ile örtün; ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın; ve sık sık dokunulan yüzeyleri ve nesneleri günlük temizleyin.
ü  Hane halkı üyelerinizin ruh sağlığına dikkat edin. Gevşemek için zaman ayırın ve bu duyguların kaybolacağını kendinize hatırlatın. COVID-19 ile ilgili haberleri izlemek, okumak veya dinlemeye ara verin. Aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantı kurun. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi başkalarıyla paylaşın.
ü  Salgından sonra çocuğunuzun / çocuklarınızın yaşamla başa çıkmalarına yardımcı olun. Çocuklara neler yaşadıkları veya bu konu ile ilgili ne düşündükleri hakkında konuşma fırsatı sağlayın. Onları kaygılarını paylaşmaya ve soru sormaya teşvik edin. Ebeveynler, öğretmenler ve diğer yetişkinler çocukları farklı durumlarda gördüklerinden, salgından sonra her çocuğun nasıl başa çıktığı hakkında bilgi paylaşımı için birlikte çalışmaları önemlidir.

COVID-19 Hazırlık Kaynakları
·         En son bilgiler ve kaynaklar için www.cdc.gov/COVID19 adresini ziyaret edin.
·         COVID 2019 Durum Özeti https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html
·         Koruma ve Tedavi https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-treatment.html
·         Hastaysanız Ne Yapmalısınız https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/steps-when-sick.html
·         Hamile Kadınlar ve COVID FAQs  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html
·         COVID-19 ile İlgili Damgalanma https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/related-stigma.html
·         El Yıkama: Bir Aile Etkinliği https://www.cdc.gov/handwashing/handwashing-family.html
·         El Yıkama: Temiz Eller Hayat Kurtarır http://www.cdc.gov/handwashing
Belirli Kitleler için CDC Geçici Rehberlik
·         ABD Çocuk Bakım Programları ve K-12 Okullarının Yöneticileri için Coronavirus Hastalığını 2019 (COVID-19)  Planlamak, Hazırlamak ve Yanıtlamada Geçici Rehberlik https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/guidance -için-schools.html
·         İşletmeler ve İşverenler İçin Coronavirüs Hastalığını 2019 (COVID-19)  Planlamak ve Yanıtlamada Geçici Rehberlik https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/guidance-business-response.html
CDC İletişim Kaynakları
·         İletişim Kaynakları https://www.cdc.gov/coronavirus/2019 ncov/communication/index.html
·         Basılı Kaynaklar https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/communication/factsheets.html
·         https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/communication/buttons-badges.html

* Bu yayın Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi (CDC)’nin https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html adresinde, Toplum için Kaynaklar bölümünde yer alan https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/get-your-household-ready-for-COVID-19.html sayfasının Türkçe tercümesidir. CDC’ye tercüme izni için 24.03.202 tarihinde e-mail atılmıştır. Aynı tarihte gelen cevapta, özet olarak, Corona nedeniyle yaşanan süreçte acil konulara öncelik verilebildiği belirtilmiştir. Açık erişim kaynağı olarak değerlendirilerek ve konunun zaman geçirilmeden paylaşımında yarar görüldüğü için tercüme bu haliyle paylaşılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şehir (City) ile Kent (Urban) arasındaki fark nedir? COVID-19 için önemi nedir?

Sokakta Yaşayan Evsiz İnsanlar İçin Geçici Rehber

Kar-Gök Gürültüsü-Yağmur-Dolu hep birlikte 24.01.2022'de Türkiye'de neden görüldü?